Sabır ile ilgili söylenmiş güzel ve özlü sözler.. Sabır ile ilgili hadis, ayet, dini sözler ve özdeyişler..

• Başıma gelenleri benimsiyorum, seviyorum. Zira Allah'ın benim için istediği şey, benim kendim için istediklerimden daha iyidir.
    Epiktetos (eski yunan filozofu)
  • Karşınıza bir zorluk çıktı mı, şikayet etmeyin bilakis Allah' a şükredin. Çünki size zekanızı işletmek, güç ve kuvvetinizi göstermek fırsatını vermiştir.
    Gassion
  • Hoşlanmadığınıza sabretmedikçe, hoşlandığınızı elde edemezsiniz.
    İsa (AS)
  • Her rüzgarda sallanacak olursan, dağ kadar da olsan bir ota değmezsin.
    M. Celaleddini Rumi
  • Demir mıknatısa aşıktır. Hep ona doğru koşar. Zafer de sabra aşıktır ve devamlı ona koşar.
    Sühreverdi
  • Feraset sahiplerinin iştahları sabradır; onlar sabretmek isterler Helva ise, çocukların isteği bir şeydir
  • Sabreden, göklerin üstüne yükselir; helva yiyense geriler, kalır!
  • Sabır ilâcı, gözlerin perdesini yakar; göğüsleri gönülleri de yarıp açar
  • Sabır, iman yüzünden baş tacı olur Bundan dolayıdır ki sabrı olmayanın imanı da yoktur
  • Sabretmek, canının tespihleridir Sabret, asıl doğru tespih odur
  • Sabır, Sırat köprüsüne benzer; cennet ise diğer tarafta
  • Allah, yüz binlerce kimya yarattı; ama insan, sabır gibi bir kimya görmedi
  • Arayan nihayet bulur Kurtuluş, sabırdan doğar
  • Ayın gece sabretmesi, onu apaydın bir hale kor Gülün dikene sabrı, onun güzel kokulu bir hale gelmesine sebep olur
  • Peygamberin münkirlere sabretmesi onları Allah hâsı yapmıştır
  • Kimde bir düzgün esvap görsen bil ki, onu sabretmek ve uğraşıp kazanmakla elde etmiştir
  • Kimi aç, çıplak görürsen bu hali de onun sabırsızlığına tanıktır
  • Ehil olmayanlara sabretmek, ehil olanlara cilâdır Nerde bir gönül varsa sabırla cilâlanır
  • Sabır kılavuzu, sana kanat olursa canın arş ve kürsünün ta yücesine kadar çıkar
  • Mustafa (as)’ a bak, sabrı burak edindi de, bu Burak, onu göklere çekti, çıkardı

(I/1601, 1602, II/71, 600, 3145, 3147, III/1854, VI/595, 1408, 1410-1412, 2041, 3978, 3979)
    Mesnevi’den
  • ·Sabır, imanın yarısıdır (Hadis-i Şerif)
  • ·Bedende baş ne ise, imanda da sabır aynıdır Başsız beden olmayacağı gibi, sabırsız da iman olamaz (Hz Ali ra)
  • ·Sabır, kurtuluşun anahtarıdır (Mevlana)
  • ·Sabır acıdır, ama tatlı meyvesi vardır (Sadi)
  • ·Her güç sabır ile zaman birleştirilerek sağlanır (Balzac)
  • ·Sabırlı bir adamın öfkesinden sakınınız (La Rochefoucauld)
  • ·Sabrın en büyüğü, Allah’ın emir ve yasaklarına karşı sabretmektir (Ka’bül-Ahbar)
  • Asıl hüner ve afiyet, bollukta sabretmesini bilmektir (İmam-ı Gazali)
  • Bedende baş ne ise, imanda da sabır aynıdır Başsız beden olmayacağı gibi, sabırsız da iman olamaz ( Hz Ali ra)
  • Her güç sabır ile zaman birleştirilerek sağlanır (Balzac)
  • Her söz için doğruluk, her doğruluk için iş, her iş için de sabır gerekir (Hatim-i Esam)
  • İnsanlarda riyanın karışmıyacağı, hakiki tek vasıf sabırdır(Abdülaziz Bekkine)
  • Sabır acıdır, ama tatlı meyvesi vardır (Sadi)
  • Sabır güzeldir, fakat yoksullarda olursa daha da güzel olur(Hadis-i Şerif )
  • Sabır, hiç yüzü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmendir (Cüneyt Bağdadi)
  • Sabır, kurtuluşun anahtarıdır (Mevlana)