ÖĞRETMEN
Öğretmen, genç bireylerin hayata hazırlanması ve başarılı olmasında en önemli faktördür. Eğitimin temel öğesi ve vazgeçilmez unsurudur. Bu nedenle öğretmenlik çok özel ve farklı bir meslektir. Öğretmen, sürekli kendini geliştiren, çevresini inceleyen, kendi gelişimi ve öğrencileri için gerekli bilgi kazanımlarını arttırmak için çevre olanaklarını en iyi şekilde kullanan kişidir. Öğretmen, birçok atasözünde olduğu gibi öğrencilerin eğitimi ve öğretiminde en etkin kişidir.
Toplumumuzda öğretmenlik genelde herkes tarafından bir meslek olarak kabul edilir. İyi eğitilmiş bireyler yetiştirebilmek, bilgi toplumu olabilmek için hayatın bütün evrelerinde temel şart olarak bireylere sorgulamanın öğretilmesi gerekir. Eğer bireye sorgulama yeteneği kazandırılabilirse; Neden? Niçin? Nasıl? Niye? Soruları bireyin hayatı algılaması ve kendine yaşantısı oluşturmasında yardımcı olacaktır. Zira sorgulayabildiği ölçüde öğrenecektir.
Çağdaş bir öğretmen, öğretmen rolü dışında, öğrencilerinin performansını(özel yeteneklerini) açığa çıkaran, öğrenme sitilini belirleyen, öğrencilerini eleştirel düşünmeye yönlendiren, onların yaratıcı düşünceleri için fırsatlar tanıyan, bireysel farklılıkları dikkate alan, öğrenmeyi öğreten, öğrencileriyle ve velileriyle iyi ilişkiler geliştirebilen, bilgilerini sürekli güncelleyebilen, topluma yön gösteren, yeterli alan ve mesleki bilgiye sahip, öğretmenlik misyonu ve vizyonunu en üst düzeyde tutabilen kişidir.
Öğretmenlik ile ilgili özlü sözler:
Bira harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum. (Hz. Ali)
Gelecek gençlerin, gençlerde öğretmenlerin eseridir.(K. ATATÜRK)
Bir öğretmen ebediyete hükmeden insandır. Tesirlerinin nerede biteceği asla bilinemez. (Henry Adams)
Bir topluluk ulus olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır. Onlardır ki, toplumun gerçek bir ulus haline getirirler. (Atatürk)
Devlet adamları gelir, geçerler. Milletlerin hayatında izleri payidar olan muallimlerin elleridir. (İsmet İnönü)
Dünyada her şeye değer biçilebilir, ama öğretmenin eserine değer biçilemez. Çünkü onun eseri her şeydir ve hem de hiçbir şeydir. (Socrates)
Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır. (Atatürk)
Heykeltıraş mermere ne ise; öğretmen de çocuğa odur. (Addison)
Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bur millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır. (Atatürk)
Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. (Atatürk)
Öğrencilerin bilmeleri gerektiğinden daha çok şey bilmeyen bir öğretmenden daha korkunç hiçbir şey olamaz. (Goethe)
Öğrencilerine okuma isteği aşılamayan bir öğretmen havada soğuk demir dövüyor demektir.(H. Mann)
Öğretmen bir kandile benzer, kendini tüketerek başkalarına ışık verir. (Atatürk)
Öğretmen nasılsa sınıf da öyledir. (Alman Atasözü)
Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister. (Atatürk)
Öğretmenlik mesleklerin en az kazanç getireni, fakat insanı en çok ödüllendirenidir. (H.V. Dyke)
Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir. (Atatürk)
Öğretmen Şiirleri
Benim Canım Öğretmenim
Birçok şeyler öğrettin,
Yaramazlıklarıma sabrettin,
Hatalarımı düzelttin,
Benim Canım Öğretmenim
Sen bir gül gibisin,
Bize hep gülümsersin,
Bilirim bizi seversin,
Benim Canım Öğretmenim.
Atatürk’ü översin,
Onu örnek alın dersin,